Added new heater now have a dead tank!

Discussion in 'New to Reefing' started by brian762, Feb 21, 2011.

  1. brian762

    brian762

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cleveland, OH
    So i heard the marineland stealth pros were being recalled. I went to trade mine in with my buddy who also had one. The only heaters they had were cheap Top Fins. So we bought them till our Eheim Jaegers come in next week. we put the heaters in the tanks (rinsed with RO water first) and we both wake up to find a massacre in the tanks! I lost a flame hawk, Copperband, and my Trigger is not looking good. My buddy lost a Coral Beauty, hippo tang, yellow tang, and bi color blenny, with the rest of his livestock breathing real heavy! What can be done? we both did about 40% WC and i started running carbon. Both of our clowns seem to be doing good, but other than that i think we will both have complete losses! I just dont know what to do! We have already lost well over$400 in livestock.
     
    brian762, Feb 21, 2011
    #1
    1. Advertisements

  2. brian762

    PRC Stop Quoting Me!

    Joined:
    Nov 26, 2009
    Messages:
    4,601
    Likes Received:
    569
    Location:
    Michigan
    You didn't say why?....Did it overheat the tank? Did them temp drop below acceptable levels? What happened?
     
    PRC, Feb 21, 2011
    #2
    1. Advertisements

  3. brian762

    brian762

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cleveland, OH
    No heat stayed at 78*
     
    brian762, Feb 21, 2011
    #3
  4. brian762

    BL1 ............. Moderator

    Joined:
    Feb 6, 2010
    Messages:
    7,933
    Likes Received:
    1,370
    Location:
    TN, USA
    I'm assuming you didn't have heaters in it while you went to the LFS, what was your temp when you put the new heaters in? Have you tested your water today?
     
    BL1, Feb 21, 2011
    #4
  5. brian762

    brian762

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cleveland, OH
    It was a 10 minute round trip! All params are 0! tank stayed at 78*
     
    brian762, Feb 21, 2011
    #5
  6. brian762

    PRC Stop Quoting Me!

    Joined:
    Nov 26, 2009
    Messages:
    4,601
    Likes Received:
    569
    Location:
    Michigan
    So you have no idea what caused it. The first thing I would do is call the LFS...maybe they're contaminated somehow.

    Weird.
     
    PRC, Feb 21, 2011
    #6
  7. brian762

    brian762

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cleveland, OH
    Well I got it from Petsmart cuz my LFS was closed by the time i was able to go. I am thinking either stray voltage or some chemical was on the heater that didnt come off with the RO bath. What i think is weird as that it happened in my tank and in my buddies tank and we got the same heater at the same time, we went together.
     
    brian762, Feb 21, 2011
    #7
  8. brian762

    BL1 ............. Moderator

    Joined:
    Feb 6, 2010
    Messages:
    7,933
    Likes Received:
    1,370
    Location:
    TN, USA
    It probably wasn't stray voltage, it would have killed all your inverts way before killing your fish.
     
    BL1, Feb 21, 2011
    #8
  9. brian762

    brian762

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cleveland, OH
    Thanks, thats what i was kinda thinking too. All my inverts and corals are fine so are my 2 clowns, all others are dead or just about. Do you think carbon will clean out the rest of the "chemical" that seeped that the 40% WC didnt take care of?
     
    brian762, Feb 21, 2011
    #9
  10. brian762

    BL1 ............. Moderator

    Joined:
    Feb 6, 2010
    Messages:
    7,933
    Likes Received:
    1,370
    Location:
    TN, USA
    If there was a chemical then the carbon should help. Again though, if a chemical killed your fish I would imagine it would have affected the inverts more since they are much more sensitive to chemicals then fish.
     
    BL1, Feb 21, 2011
    #10
  11. brian762

    brian762

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cleveland, OH
    Have any ideas what it could have been? i am clueless!
     
    brian762, Feb 21, 2011
    #11
  12. brian762

    brian762

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cleveland, OH
    double post sorry
     
    brian762, Feb 21, 2011
    #12
  13. brian762

    AmberSunrise

    Joined:
    Jan 4, 2011
    Messages:
    2,130
    Likes Received:
    201
    Location:
    Orlando, Fl
    Wow thats awful to hear I am very sorry.

    I think you should both either email or twitter the topfin company to see what they say I have had great luck when I twitter issues and reference the company. If others have had the same issue maybe they will look into it thats what happened with the marineland ones.
     
    AmberSunrise, Feb 21, 2011
    #13
  14. brian762

    Waddi Shenanigans? VIP Member

    Joined:
    Oct 2, 2010
    Messages:
    3,862
    Likes Received:
    488
    Location:
    NS, Canada
    This is strange. Maybe the temp dropped after you put the heater in?? A malfunction maybe, that is the only reason i could see....... very weird.
     
    Waddi, Feb 21, 2011
    #14
  15. brian762

    Mandarin66 Oh Hi

    Joined:
    Dec 12, 2010
    Messages:
    1,266
    Likes Received:
    59
    Location:
    Baltimore , MD USA
    when you first put it in did you um........ see bubble from the heater ? if so the heater been dead cold out


    that what happens to mine i had to buy a new one lol
     
    Mandarin66, Feb 21, 2011
    #15
  16. brian762

    sen5241b

    Joined:
    Feb 14, 2008
    Messages:
    5,029
    Likes Received:
    387
    Location:
    Arlington VA
    I had a Marine stealth heater malfunction just 2 weeks ago! Miraculously all the fish and the shrimp all survived but the Clowns were sleeping on the rock!.
     
    sen5241b, Feb 22, 2011
    #16
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.