What size overflow box?

Discussion in 'New to Reefing' started by Twisted_blenny, Jun 9, 2012.

  1. Twisted_blenny

    Twisted_blenny

    Joined:
    Mar 3, 2012
    Messages:
    75
    Likes Received:
    0
    How do u determine which size overflow box u need and what size return pump for the sump? Im setting up a 55g? Sorry for all the questions lately :)
     
    Twisted_blenny, Jun 9, 2012
    #1
    1. Advertisements

  2. Twisted_blenny

    kevdogg

    Joined:
    Dec 23, 2011
    Messages:
    807
    Likes Received:
    124
    Location:
    Annapolis, MD
    kevdogg, Jun 10, 2012
    #2
    1. Advertisements

  3. Twisted_blenny

    Bifferwine I am a girl

    Joined:
    May 13, 2006
    Messages:
    46,915
    Likes Received:
    5,888
    Location:
    Lynnwood, WA and missing Tucson, AZ
    The CS50 is made for 50 gallon tanks (it's also 300 gph). If you get a CPR overflow box, please remember to also get the AquaLifter pump with it. :)

    CPR CS Overflow Boxes
     
    Bifferwine, Jun 10, 2012
    #3
  4. Twisted_blenny

    Twisted_blenny

    Joined:
    Mar 3, 2012
    Messages:
    75
    Likes Received:
    0
    Ya I was looking at the CPR... When it says 300gph is that what size return pump I need in the sump? I assume I have to buy all the plumbing separate?
     
    Twisted_blenny, Jun 10, 2012
    #4
  5. Twisted_blenny

    Bifferwine I am a girl

    Joined:
    May 13, 2006
    Messages:
    46,915
    Likes Received:
    5,888
    Location:
    Lynnwood, WA and missing Tucson, AZ
    You need to buy a pump rated slightly higher than 300 gph because the pump will be pushing up against gravity, so it loses its strength.
     
    Bifferwine, Jun 10, 2012
    #5
  6. Twisted_blenny

    Twisted_blenny

    Joined:
    Mar 3, 2012
    Messages:
    75
    Likes Received:
    0
    Ok thank you! You said to get the aqualifter pump too? Is that what starts the overflow box to start drawing water down into the sump??
     
    Twisted_blenny, Jun 10, 2012
    #6
  7. Twisted_blenny

    Bifferwine I am a girl

    Joined:
    May 13, 2006
    Messages:
    46,915
    Likes Received:
    5,888
    Location:
    Lynnwood, WA and missing Tucson, AZ
    Yes, and in case of a power outage, it will automatically restart the siphon. I believe that the CPR overflow boxes are the only ones that use that; the other brands start automatically (which is a plus).
     
    Bifferwine, Jun 10, 2012
    #7
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.